torstai 27. syyskuuta 2012

Yosemite

Niin kuin edellisessä postauksessa jo mainitsin, pääsin vihdoin Ericin retkelle Yosemiteen viime viikonloppuna. Eric ramppaa siellä viikoittain, joko yhden, kahden tai kolmen päivän reissuilla, mutta koska ne yleensä aina ovat keskellä viikkoa en ole ikinä toistaiseksi voinut lähteä mukaan. Muutkin olivat innostuneita, niin järkkäsimmekin meille oman kustomoidun charter retken. Monenmoisen säädön ja viime hetken peruutusten sekä ilmottautumisten jälkeen kokoonpano koostui seitsemästä suomalaisesta, neljästä ruotsalaisesta, kahdesta jenkistä ja yhdestä kolumbialaisesta. Lähdimme liikenteeseen perjantaina yhden aikaan ja olimme takaisin SF:ssa vasta melko myohään sunnuntai-iltana. 

Kulkupeli
Yosemiten kansallispuisto on siis suoraan San Franciscosta itään ja sinne ajaa täältä liikenteestä riippuen 3,5-5h. Kansallispuisto on yksi Unescon Maailmanperintö kohteista, enkä kyllä ihmettele miksi; ei tuollaisia maisemia ole missään! Vaikka sesonki tuolla onkin jo aika lopuillaan, oli sää koko viikonlopun ihan mahtava ja superlämmin.. vanhana festarikävijänä olin varustautunut kaiken maailman kerrastoilla ja villasukilla, mutta lopulta nukuin t-paidassa ilman makuupussia!


Leiriä
Me majoittauduimme vähän varsinaisen puiston ulkopuolelle, Indian Flats-nimiselle leirintäalueelle. Eric hoitaa noi camping-touhut aika rutiinilla ja kaikki tietenkin osallistuu telttojen pystytykseen, ruuanlaittoon jne. Toisin kuin oli tarkoitus, me ei perjantaina ehdittykään perille tarpeeksi ajoissa, että olisimme kerenneet tekemään/näkemään jotain ennen pimeän tuloa, eli keskityimmekin chillaamaan leirissä ja ihastelemaan mieletöntä tähtitaivasta. Lauantaina olikin sitten aikainen herätys ja suuntasimme kansallispuistoon. Lauantaina haikkasimme North Dome:lle, yhteensä n.10 mailia (eli ~15km) keskimäärin 8000 feetin (~2400m) korkeudessa. North Dome on kuuluisa siitä, että sieltä näkee ehkä parhaiten koko Yosemitessa kuuluisan Half Domen, joka on mm. North Facen logossa! Täältä suoriuduttuamme suuntasimme lounaalle Tenaya Lake:lle, ja siitä tsekkaamaan vielä muutamat näköalaspotit. Illan viimeinen etappi oli kyylätä kiipeilijöitä El Capitanilla (kaikkien kiipeilijöiden bucket listilla!): pimeän tultua seinämällä näkyi vain otsalamppujen valot, ja Eric kertoi jänniä faktoja miten kiipeilijät viettävät yönsä seinämällä (hullut!).

minä ja Markus

Sieltä jengi valuu

North Dome!

Näkymä Yosemite Valleyyn

Melkeen koko porukka: Pauliina, Jorma, Ninni, Markus, Anton, Eric, Mike, Sisi, Anna, Karl, Patrik, Sandra & Santiago. Kaisa kameran takana ja Martin jossain piilossa.

Profiilikuva-ainesta

No se se on!

Tenaya järvellä, ihan biitsikeli vaikka ollaan useamman kilometrin korkeudessa

"Veneilemässä"
Lauantai-iltana meillä oli myös synttärijuhlat, kun kahdella "jengiläisellä", Santiagolla ja Sisillä, oli  molemmilla synttärit sunnuntaina. Me oltiin varustauduttu ennakkoon hankkimalla kakku ja skumppaa, ja ihme kyllä onnistuimme pitämään nää salassa ja yllättämään päivänsankarit ihan täysin. Sunnuntaina teimme pari vähän pienempää haikkia, ensin Vernal Fall - vesiputoukselle ja sen jälkeen katsomaan Giant Sequoia -puita.

Vernal Fall. Silloin kun vettä on enemmän se virtaa koko ton tummemman alueen leveydeltä!

Sateenkaari (näkyy vähän heikosti..)

Paljon ihmisiä. Haikki ei muuten ollut mitenkään vaikea, mutta ylös asti päästäkseen oli lopussa kivuttava n. 600 porrasta..

At the top!

Teki mieli uimaan

Pojat pousaa...

...ja vähän tytötki.

Kuuluisa Tunnel Tree
En ole ikinä ollut mitenkään megainnostunut vaeltamisesta, mutta täällä  se on kyllä siistiä kun on hyvät kelit ja paljon nähtävää. Aloimmekin jo plänätä uutta reissua keväälle, kun kaikki vesiputoukset ovat parhaimmillaan (nyt monet olivat jo ihan kuivia). Eli 10 points Yosemitelle ja menee kyllä ehdottamasti suositeltavien aktiviteettien listaan Kalifornian matkaajille!

San Franciscossa on nyt myös alkanut kesä (aamut ja illat ovat kyllä kylmiä) ja viikonlopun sääennuste näyttää oikein mainiolta.. Jihuu, puistohengausta toivottavasti tiedossa :)



Pusmoi,
Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti