keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Mr. President

Hell-to-the-yeahh. Mr Nice Guy pysyy Valkoisessa Talossa seuraavat neljä vuotta (eli mäkin voin vielä jäädä asumaan tänne ;).


Jos joku on ollut jossain maan alla viimeiset 6 kuukautta, oli eilen siis USA:n presidentin vaalit. Yhdysvalloissa on käytössä ns. epäsuora vaalitapa, jossa jokaisella osavaltiolla on väkilukuun suhteutettu määrä valitsijamiehiä, ja jokaisessa osavaltiossa vaalit voittanut ehdokas ns. putsaa pöydän eli saa kaikki osavaltion valitsijamiesäänet. Tästä syystä johtuen keskustelu, sekä ehdokkaiden kampanjointi, vaalien lähestyessä keskittyy hyvin pitkälti nk. vaa'ankieliosavaltioihin (esimerkiksi Colorado ja Ohio), joiden päätökset yleensä sinetöivät voiton jommalle kummalle ehdokkaalle. Obama voitti kaikki tärkeät osavaltiot Pohjois-Carolinaa lukuunottamatta, ja koko skaban lopulta valitsijamiesäänin 303-206. Jos sen sijaan katsoo popular votea, ei voitto ollutkaan yhtään noin ylivoimainen: Ennen tarkistuslaskentaa Obamalle oli annettu 60,4 miljoonaa ääntä ja Romneylle 57,6 miljoonaa. Täällä hyvä ja lyhyt tiivistelmä vaaleista.

En ala mitään pidempää vaali- tai kampanja-analyysiä kirjoittamaaan (saatika avaamaan keskustelua poliittisesta järjestelmästä jossa on käytännössä vain kaksi puoluetta!) vaikka molempia erittäin suurella mielenkiinnolla seurasinkin. Täällä kaikki tiedotusvälineet ovat niin puoleellisia ja poliittisesti suuntautuneita, että pysyin ehdottomasti parhaiten kärryillä seuraten hesaria. Etenkin eilinen "USA:n vaalit hetki hetkeltä" feedi tuntui olevan huomattavasti paikallisia medioita nopeampi kun esimerkiksi uusista osavaltioista vahvistui tuloksia!
Presidentinvaalien lisäksi jenkit äänestävät samalla senaatin ja edustajainhuoneen kokoonpanoista sekä osavaltiotason uusista lakialotteista (näistä mun mielestä uutisoidaan ulkomailla tosi vähän). Esimerkiksi Kaliforniassa meni läpi Proposition 37: Tämän lain mukaan kaikkiin elintarvikepakkauksiin tulee jatkossa merkitä onko valmistukseen käytetty geenimanipuloituja (GMO) ainesosia (Jee!), mutta sen sijaan Prop 34, kuolemantuomion poistaminen osavaltion tuomiojärjestelmästä, kumottiin (Buu!).

Sellaisia ajankohtaisuutisia tänne. Ihan huojentunut fiilis tuloksista!

Kaisa xo

Edit: Voi rähmä, lueskelin noita proposition uutisia sitten vähän tarkemmin niin ei toi Prop 37 mennytkään läpi :( Tiukka elintarviketeollisuudenlobbaus vissiin  tuotti tulosta ja aloite kaatui pienellä enemmistöllä.

2 kommenttia:

  1. Helpotuksesta huokaan myos minakin etta Obama selvisi toiselle kaudelle. Yeah!! todellakin. Mutta tota, toi prop 37 ei kylla valitettavasti menny lavitte :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, saman tajusin sitten eilen kun luin vähän lisää noita uutisia.. eka lehti jota luin käytti vissiin sanakäänteitä jotka hämmensi mut :)

      Poista