perjantai 15. helmikuuta 2013

Suuri ja ihmeellinen vakuutusmaailma - aka uudet rillit!

Tässä maassa vakuutusyhtiöiden supervalta on jotain ihan käsittamätöntä, ja terveydenhuoltojärjestelmän kustannukset ehkä vielä käsittämättömämmät. Palveluiden hinnoittelu on karannut ihan käsistä, ja Obamacare ja muudet uudistukset herättävät aina suuria tunteita ja kiivasta keskustelua. Näin pienen yksilön silmin ainoa selkeä viesti on se, että et todellakaan halua asua täällä ilman terveysvakuutusta (health insurance, mikä oikea suomenkielinen nimi nyt onkaan..). Minkä tahansa pikkuoperaation tai poliklinikkavisiitin hintalappu on samantien tuhansissa, ja kaiken maailman turhia visiittejä ja hoitoja tuputetaan potilaille ihan rahastusmielessä. Tästä esimerkkinä mun eka hammaslääkäririkäynti, jonka päätteksi lääkäri totesi mulla olevan 6 reikää ja kustannusarvioksi  2000 dollaria. En uskonut ja menin toiselle lääkärille, joka totesi, että hän korjaisi niistä yhden eikä sekään ole millään lailla akuutti. 

Koska julkinen sektori, terveydenhuolto mukaanlukien, on tunnetusti miltei olematon, ei tästä yhteiskunnasta löydy myöskään työterveyshuollon kaltaista "välisektoria", vaan kaikki, jotka suinkaan kykenevät marssivat suoraan yksityiselle. Vakuutusmalleja on vaikka kuinka monta, enkä suoraan sanoen ole oikein perillä miten ne eroavat toisistaan, mutta yleisimmin  vakuutukset kuuluvat työsuhde-etuihin. Meidänkin firman vakuutuspakettiin kuuluu perus health insurancen lisäksi dental ja vision vakuutukset, jotka nimiensä mukaisesti ovat siis hammashoitoa ja silmälääkärin/optikon  palveluita varten. Vaikka suhtaudunkin tähän koko kuvioon vähän silmiä pyöritellen ja jotain hyvinvointivaltiosta tuhahdellen, on nuo hammas- ja silmäedut kuitenkin aika kivat, kun ei ne mulla ainakaan kuulunut työterveyden piiriin Suomessa. Ja vision vakuutukseen kuuluu myös materiaalit eli...

..tämän sivistävän alustuksen kautta pääsemmekin kivasti postauksen varsinaiseen pointtiin: KATTOKAA KUN MULLA ON UUDET RILLIT!



Ihan passelit 25 dollarilla, tycker jag.

Kaisa xo

2 kommenttia:

  1. Mulle kävi samoin hammaslääkärillä (ja kuulemma monelle muullekin suomalaiselle). Tai ei siellä monta uutta paikkaa ollut, mutta mulla on paljon nuoruusiän paikkoja, joita pitää aina välillä vaihtaa. Ja niistä tosi moni olikin nyt vaihdon tarpeessa. Koska olin mennyt tälle hammaslääkärille toisen suomalaisen suosituksesta, niin ajattelin, että kaipa se niin sitten on, ja hampaita korjailtiin kolmella käynnillä (kiireellisimmästä alkaen) syksyllä. Yksi käynti jäi tälle vuodelle, kun vakuutus tuli täyteen. Samalla tuli myös mun mitta täyteen. Aloin miettimään sitä, että tässä on varmaan korjattu nyt sellaisia juttuja, joita ei olisi ollut pakko, ja kuitenkin joka kerta, kun korjataan, niin porataan sitä tervettä hammasta pois ja samalla altistetaan purenta muutokselle. Kävin kuitenkin Suomessa vuosittain tarkastuksessa (vieläpä yksityisellä), joten ihmeelliseltä tuntuu, että yhtäkkiä siellä olisi niin paljon korjattavaa. Aion mennä jossain välissä toiselle hammaslääkärille ja aion olla tosi tarkkana siitä, tehdäänkö jotain vai ei. Harmittaa tosi paljon, jos on tehty turhaan jotain. Ei ne paikkojen vaihdot niinkään, mutta uuteen hampaaseen uusi, mahdollisesti turha paikka harmittaisi. Monille on kuulemma ehdotettu jopa kruunuja, jotka sitten toisen hammaslääkärin mielestä olisivat olleet turhia! Siinähän tapetaan se koko oma hammas ja oma hammas on kuitenkin aina parempi kuin kruunu.

    VastaaPoista
  2. No nimenomaan, ihan törkeetä jos terveitä hampaita poraillaan ihan syyttä! Toivottavasti ei sun kohdalla näin ole käynyt, mutta on sekin kummallista että potilaan pitää rampata usealla lääkärillä kysymässä mielipidettä ja sitten itse tehdä päätös kehen luottaa eniten.

    VastaaPoista