keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Välikatsaus treenitavoitteisiin ja Paleo Challenge - Helmikuu

Ajattelin jakaa pienen välikatsauksen treenitavoitteisiin, joita listasin tammikuussa uudenvuodenlupausten sijaan. Pariin on jo tullut parannusta - ja toisiin en ole puuttunut lainkaan – tasapainossa ollaan siis J

Yleisesti positiivista on se, että olen käynyt treenailemassa melko ahkerasti; esimerkiksi viime viikkoon mahtui 3xcrossfit, yksi joogatunti ja 8km lenkki.  Eli kohdat 2) ja 4) ovat plussan puolella, mutta pakko kyllä todeta,  että paluu joogamatolle ei monen kuukauden tauon jälkeen ollut kovin gracious… tuntui ettei mulla ole edes tasapainoa lainkaan enää ja ennen ihan iisit asanat tuntui tosi hankalilta (poikkeuksena loppuasento Savasana – siinä mä oon ihan tosi hyvä!!). Ehkä se siitä taas kohentuu, ja yritän nyt pitää kiinni viikottaisesta joogatunnista. Pitäisi löytää joku vakkaritunti, mulle sopii aina rutiinit, eikä silloin ole niin helppo luistaa kun joku homma on jo etukäteen “päätetty”.

Viikonloppusin crossifitataan DJ Colombon tahtiin

Muista tavoitteista viimeisen kuukauden aikana on tullut treenattua leuanvetoja, double undereita ja takakyykkyä. Etu- tai valakyykkyjä ja käsilläseisontoja ei nyt ole tielle osunut. Leuanvedot on edelleen vaan ihan tosi vaikeita, mutta pienen pieni läpimurto tai onnistumisen fiilis sentään tuli viime tunnilla kun treenasin kipping tekniikkaa ja ekaa kertaa se tuntui menevän jotenkin “oikein”. Sama homma tuplanaruhyppyjen kanssa, yhdellä viime viikon crossfit tunneista käytiin läpi niiden tekniikkaa ja vinkkejä, ja aloin saamaan kaksi putkeen. Ilo se on pienikin ilo! Takakyykyn kanssa ollaan askelta lähempänä tavoitetta, pari viikkoa sitten kokeilin uutta enkkaa yksin salilla ja sieltähän nousi 175lb/79kg. Hassua miten oma pää vaikuttaa tuohon suoritukseen: Kun tiesin jo tehneeni hyvän tuloksen, lisäsin 5lb (eli huikeat 2,3kg) painoja ja yhtäkkiä tanko ei noussut enää senttiäkään.

Liisan melkeen kaksi kuukautta matkaa tehneestä joulupaketista löyty ylihienot uudet treenipökät

Ja sitten siitä toisesta otsikon aiheesta, joka menee kyllä pikkasen jo hurahtamisen puolelle mut menkööt. Meidän Crossfit-salilla alkoi viime perjantaina yhdeksän viikon Paleo Challenge. Kun sitä alettiin mainostamaan, mun eka reaktio oli luonnollisesti, että minähän en mihinkään trendikkäisiin ruokavaliohömpötyksiin haksahda mutta sitten luin paleosta vähän enemmän ja totesin, että mun perus safkailut uppoaa tohon jo valmiiksi melko hyvin. Joten ilmottauduin mukaan. Haaste toimii siis niin, että osallistujat käyvät kehonkoostumusmittauksessa, syövät 9 viikoa mahdollisimman “strict paleo diet” ja haasteen lopuksi on uusi mittaus. Voittajat (nais- ja mieskategoriat koska kaikki on miehille helpompaa) määräytyvät sen mukaan kuka saavuttaa isoimman myönteiseen suuntaan olevan muutoksen (suhteellisen rasvan määrä vs. “lean mass”). Palkintona on joko ilmaisia treenejä tai rahaa, molemmat kiinnostaa :D

Kävin kehonkoostumusmittauksessa viime perjantaina (kesken työpäivän luonnollisesti). Olen Suomessa käynyt muutamaan otteeseen InBody-mittauksessa, mutta tämä oli whole another deal; metodina oli ns. hydrostaattinen punnitus (keksin tän suomenkielisen termin just, voi oikeasti olla jotain ihan muuta. Hydrostatic Weighing joka tapauksessa), ja mittauksia järjestävällä Fitness Wave Norcal –firmalla on bussi, jossa mittaukset hoidetaan. Perjantaina bussi oli siis meidän salilla. Bussissa on pukkari ja iso kylpyamme, jonka pohjalla on metallinen kehikko. Mitattava pulahtaa ammeeseen mahallaan niin, että on kehikon päällä punnerrusasennossa. Sitten käskystä pitää koukistaa käsivarret ja samalla puhaltaa ilmat keuhkoista, jotta uppoaa kokonaan veden alle. Tämä toistetaan muutamaan otteeseen, jotta tuloksista voidaan laskea keskiarvo.


Mobiili "Dunk" station

Syömisten kanssa en aio olla ihan tiukoista tiukoin. Isoin muutos on viljoista ja kaikesta prosessoidusta ruuasta luopuminen (toisin sanoen karkkilakko, nyyh). Paleossa ei saisi syödä palkokasveja (mun versio sallii vihreät pavut ja pienet määrät kvinoaa), maitotuotteita (aion minimoida mutta en luovu ihan kokonaan) eikä esimerkiksi suolaa (höpöhöpö). Sokerin radikaali vähentäminen on varmaan mulle se isoin juttu, olen tosin kyllä jo ihan anarkistina syönyt pikkasen tummaa suklaata. Alkoholi on toinen, josta kyllä pikkasen joustan... 9 viikkoa tipatonta JA karkitonta kuulostaa jo ihan hullun hommalta! Bisse ja vodka on pannassa viljakiellon takia mutta meidän coachit ohjeisti, että punkku ja tequila (??) ois vähiten huonoja (eli ilmeisesti vähiten prosessoituja)  vaihtoehtoja. Omatoimisesti lisäsin tähän myös satunnaisen siiderin, sehän on hedelmämehua.

Viidettä päivää mennään ja toistaiseksi en ole juurikaan edes huomannut eroa mun normiarkeen. Tätä tosin helpottaa se, että Eric on reissussa… veikkaan myös, että jossain vaiheessa töissä tulee tiukkoja paikkoja, kun meillä on vähän väliä tyrkyllä kaiken mailman bageleita ja cookieseja. En usko, että mulle tulee mitään älyttömiä leipä- tai pastahimoja mutta jotain herkkuja tuun ihan taatusti kaipailemaan. Pitää miettiä heikkoja hetkiä varten valmiiksi jotain korvaavia ratkaisuja. Näillä siis mennään huhtikuun puoliväliin saakka.

Pidemmällä tähtäimellä en usko ruokavalioihin, joissa eliminoidaan joku juttu ihan kokonaan (ellei kyse ole allergiasta tai sairaudesta), eli tämä tulee olemaan vain tälläinen parin kuukauden kokeilu. Sitäkin enemmän tykkään Michael Pollanin kuuluisasta ruokafilosofiasta “Eat food, not too much, mostly plants” , eli oikeaa ruokaa ja hyviä raaka-aineita ja kasvispainotteisesti. Farmer’s Market, my love, on siis viikko-ohjelmassa jatkossakin ja lisäksi liityin just “lihapiiriin” , Pastoral Plate Bay Area CSA, joka toimittaa lähellä (Sonomassa ja Marin Countyssa) tuotettua luomulihaa ja munia kerran kuussa suoraan tonne meidän salille. Saan ekan paketin nyt perjantaina, otin “ylläripaketin” (kuulosta hieman epäilyttävältä näin jälkikäteen mietittynä)  ja naudan – ja lampaanjauhelihaa. Ainakin jauhelihojen hinnat olivat ihan samoissa kun kaupassakin.

Raportoin treenailusta, haasteen sujumisesta ja lihapaketeista taas ensi kuussa.

Pus,
KaisaEi kommentteja:

Lähetä kommentti